nekrológ helyett - megemlékezés Svinger Józsefné Bánhegyi Kláráról

nekrológ helyett

megemlékezés Svinger Józsefné Bánhegyi Kláráról

(1933. március 3. Budapest- 2019. december 22. Veszprém)

 

Klári, ahogy mindenki szólította - 1956-ban végzett és kapott oklevelet az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Mérnöki Kar Híd és szerkezetépítő szakon.

Az egyetem elvégzése után TMK előadói munkakörben kezdett dolgozni, majd 1957-től az Építéstechnikai és Építésgazdasági Irodához került, itt kezdte önálló statikus tervezői munkáját építőipari gépek – toronydaruk emelőhimbák, ideiglenes kitámasztó, megfogó szerkezetek acél elemeinek tervezésével.

1959-ben Veszprémbe költözött és az ÉM GYÖRITERV Veszprémi Irodájánál helyezkedett el statikus tervezői munkakörben. A vállalat helyzete és elnevezése többször változott, volt ÉM GYŐRITERV, Veszprém Megyei Tanácsi Tervező Vállalat, Észak-Dunántúli Tervező Vállalat Veszprémi Irodája, Veszprémi Tervező Vállalat is. Az itt eltöltött 29 év alatt önálló statikus tervező, illetve 1970-től statikus szakosztályvezető, 5 statikus főnöke volt.

A tervező vállalatnál eltöltött 29 év alatt az önálló tervezési munkái a magasépítés szinte valamennyi ágát felölelték, lakóépületek, iskolák, diákszállók, szociális és egészségügyi létesítmények, közintézmények, ipari épületek, távfűtési vezetékek, támfalak tervei kerültek ki keze alól. Hagyományos szerkezetek, előregyártott és monolit vb vázak, BVM csarnokszerkezetek formájában.

Közülük néhány tervezett és megépült létesítményt kiemelve:

  • Várpalota, OFKFV telephely
  • Pápa Véradó Állomás
  • Balatonszárszó üdülő
  • Balatonfüred SZOT Oktatási Központ -14 szintes épület.
  • Székesfehérvár FÜSZÉRT raktár
  • Veszprém OTP-MNB székház
  • Veszprém diákszálló
  • Veszprém Belvárosi üzletház

Az új épületek tervezése mellett épület felújítási, rekonstrukciós tervezési feladatokat is végezett és aktív résztvevője volt a veszprémi Kossuth utca és tömbbelső rehabilitációjának.

Tervezési munkáival párhuzamosan épületek, műtárgyak szakértői vizsgálata, a szakértői tevékenység is feladat körébe tartozott. Részben a rekonstrukciós tervezési munkái előkészítéseként, részben meglévő épületek vizsgálata -tetőtér beépítés, emeletráépítés, födém megerősítés, falazat megerősítés - formájában.

Az 1985. évi berhidai földrengés során kb. 40 db lakó-és középületet szakértett és adott megerősítési javaslatot.

Nyugdíjazása után tovább folytatta tervezői és szakértői tevékenységét. Építőipari cégeknek, önkormányzatoknak, magánszemélyeknek készített statikus terveket, szakértői véleményeket. Aktív résztvevője volt a 2010. októberi vörösiszap katasztrófa utáni kárfelmérés szakértői csapatának is.

Távozásával pótolhatatlan veszteség érte a statikus közösséget.

 

Zalavári István elnök

Veszprém Megyei Mérnöki Kamara