A Csomay oszlop megmentése

A „Csomay oszlop” megmentésére indított kezdeményezés 2015-ben indult Szurmai Zoltán- a VMMK elektrotechnikai szakcsoportja vezetőjének felhívására, és nem kis részben Gombor József villanyszerelő mester ötlete alapján, aki felhívta a figyelmet az Erzsébet sétány mellett a Pannon Egyetem területén látható használaton kívüli egyre romló állapotú 100 éves világítási oszlopra, amelynek Beton című újságban megjelent történetét dr. Kovács Kristóf foglalta össze a honlapunkon is megtalálható cikkében.


A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara felkarolta a kezdeményezést, tagjai elkészítették az oszlop bemutatását szolgáló beavatkozások terveit, és beszerezték a hozzájárulásokat, mind az építési hatóságtól, mind a terület tulajdonosától – a Pannon Egyetemtől.


A rekonstrukció megvalósítását segítő lehetőség az Európa Kulturális Fővárosa 2023 esemény, amelyhez kapcsolódva több a Csomay oszlopot érintő beruházás is folyamatban van. A volt Gyermekkórház felújítása, mint EKF projekt közvetlenül szomszédban zajlik. Ugyancsak folyamatban van az Erzsébet liget felújítása, amely érinti az oszlop megközelítését biztosító burkolatokat. A harmadik a Pannon Egyetem „zöld Campus” projektje, amelynek keretében elbontásra kerülhetnek a kerítések, az oszlop melletti garázsépület és egységes zöldfelületi rendezés készülhet.
Ezekhez igazodva elkészítettük és módosítottuk a terveket és ütemezett kivitelezést terveztünk. Ennek első lépése volna az oszlop restaurálása.


A megvalósítást sokáig akadályozta a restauráláshoz szükséges vállalkozói háttér és fedezet. Ennek biztosítására a VEMÉVSZER-től kaptunk tételes árajánlatot, majd a fedezet biztosítására megállapodást kötöttünk a Pannon Egyetemért alapítvánnyal a projekt fedezetének adományokból történő biztosítására.


Ezt követően hirdettük meg támogatásgyűjtő akciónkat a nyáron, amelynek eredményeként az eltelt 4 hónap alatt közel 3 mFt gyűlt össze a szükséges 6 mFt fele.


A holnapunkra látogató érdeklődőket kérjük kezdeményezésünk támogatására.


Zalavári István elnök
VMMK

CsatolmányMéret
PDF ikon Csomay oszlop képeslap2.93 MB
PDF ikon Csomay oszlop-cikk50.11 KB